Wanneer naar de podotherapeut?

Wanneer moet je ik naar de podotherapeut?

Kinderen

Voetklachten bij kinderen zijn ALTIJD een reden om met uw kind naar een podotherapeut te gaan! Scheefstand bij kinderen vanaf 6 jaar :het kind staat  met de voeten/enkels naar binnen gekanteld of ouders zien dat de schoenen erg scheef afslijten. Meestal zijn er nog geen klachten, maar als er niets aan deze stand wordt gedaan,  neemt de kans op klachten met het jaar toe! In de periode van groei (6 jaar-15 jaar) zijn kindervoeten vaak heel goed blijvend te corrigeren! Na de groeiperiode is er geen definitief resultaat meer te behalen. Daarom is het raadzaam om bij twijfel de voeten van uw kind gewoon eens te laten beoordelen door een podotherapeut. Vóór de leeftijd van 6 jaar kunnen de voetjes vaak nog zelf corrigeren dus wees niet ongerust als de voetjes wat naar binnen kantelen of wat scheef staan. Op 6-jarige leeftijd zouden de voetjes echter redelijk recht moeten staan.

Teenklachten

bij pijn aan de tenen, standsafwijkingen zoals hamertenen of een klauwstand van de tenen of een hallux valgus (scheefgroei grote teen) , pijnlijk eelt of likdoorns tussen de tenen is het raadzaam om een podotherapeut ernaar te laten kijken . Vaak is er met drukontlastende therapieën veel vooruitgang te boeken

Voorvoetklachten

Bij pijn onder de bal van de voet, een doorgezakte voorvoet, een mortonse neuralgie (zenuwbeknelling), ontsteking van de gewrichtjes van de voorvoet kan de podotherapeut bijna altijd de klachten snel verminderen en/of laten verdwijnen.

Eelt en/of likdoorns

Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van de huid wanneer er druk en wrijving aanwezig is. Wanneer er veel druk en/of wrijving aanwezig is , door bijvoorbeeld een doorgezakte voorvoet, ontstaat er overmatige eeltgroei wat pijnklachten kan geven. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een likdoorn ; wanneer op een klein gedeelte van de voet een extra verhoogde druk aanwezig is kan er een likdoorn ontstaan. Een likdoorn is een verhard stukje eelt (doorntje) dat dieper de huid in groeit. Meestal behoorlijk pijnlijk! Een goede pedicure kan eelt en likdoorns prima weghalen. Wanneer het echter steeds weer terugkomt moet er gekeken worden naar de echte oorzaak en is het raadzaam om een afspraak bij de podotherapeut te maken.

Hielklachten

van de hiel komen veel voor, zowel in het gewone dagelijkse leven als bij sporten. Wanneer de klachten langer dan enkele weken aanhouden is het raadzaam om spoedig een podotherapeut te consulteren. Hielspoor-achtige klachten, pijn onder of rondom de hiel/hak bij het opstarten, pijn aan de achterkant van de hiel/hak, peesplaatontsteking bij de aanhechting van de pees onder de hak , (aanhoudende) klachten na een calcaneus fractuur (breuk hielbeen) , achillespeesklachten zijn allemaal indicaties om een afspraak te maken bij de podotherapeut. Met de juiste aanpak is het vaak mogelijk om de klachten snel te verminderen!

Diabetes

Er is veel onderzoek gedaan naar diabetes en de effecten die het heeft op het lichaam. Naast de ogen en de nieren is er bij diabetes patiënten ook veel aandacht voor de voeten. Dit komt omdat mensen die leiden aan diabetes, een veel grotere kans hebben op het krijgen van voetcomplicaties. Die complicaties kunnen zeer ernstig zijn. Daarom is voorkomen beter dan genezen! Diabetes patiënten worden door de praktijkondersteuner regelmatig onderzocht. Wanneer een patiënt bij dit onderzoek op één van de voet-testen slecht(er) scoort, wordt er door de praktijkondersteuner verwezen naar de podotherapeut, door middel van een digitale verwijzing (dit is een verwijzing per computer). U dient zelf een afspraak te maken bij de podotherapeut!     Wanneer u op de praktijk komt, vragen wij eenmalig naar uw algemene gegevens (naam, adres, bsn-nummer, huisarts, medicijngebruik, bijzonderheden etc). Hierna volgt er een screening; een specifiek voetonderzoek. Er worden verschillende testen gedaan om te bepalen welk risicoprofiel er bij uw voeten past. Normaal gesproken is dit een jaarlijkse controle, waarbij wordt bekeken of de gezondheid van de voeten hetzelfde blijft of achteruit gaat. Wanneer er sprake is van enig risico voor de voeten (vanaf zorgprofiel 2), komt u in aanmerking voor een verwijzing naar de medisch pedicure door de podotherapeut. Behandelingen bij de medisch pedicure worden dan een aantal keer per jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer er sprake is van een sterk vergrote druk onder de voeten of bij de tenen, kan het ook nodig zijn dat er hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld steunzolen) voor u worden gemaakt. Dit alles om het risico op complicaties zoveel mogelijk te verminderen. Preventie is van groot belang bij de diabetische voet!

Beenlengteverschil

Bij een beenlengteverschil of bekkenscheefstand is de ene kant van het lichaam wat langer dan de andere kant. Een beetje verschil tussen links en rechts is niet erg; geen enkel mens is symmetrisch en het lichaam kan vaak prima inspelen op een klein verschil. Wanneer het verschil wat groter is kan dit u parten gaan spelen. Het kan leiden tot rugklachten of heuppijn. Ook herstellen sommige blessures minder goed wanneer er sprake is van een wat groter beenlengteverschil. Wanneer er een nieuwe heupprothese of knieprothese is geplaatst zal er ook vaak sprake zijn van een beenlengteverschil. Een podotherapeut kan voor u een hakverhoging op maat maken.

Knieklachten

Knieklachten worden regelmatig (mede) veroorzaakt door een afwijkende manier van staan en lopen. Wanneer u last heeft van aanhoudende knieklachten is het raadzaam om de stand van voeten en knieën te laten controleren door een podotherapeut. Wanneer de voet tijdens het lopen teveel naar binnen of naar buiten knikt, zal er meer tractie op het kniegewricht komen dan wenselijk is waardoor er klachten kunnen ontstaan. De podotherapeut kan deze voetstand corrigeren met bijvoorbeeld een (sport)zooltje.

Enkelklachten

Het enkelgewricht vormt de verbinding tussen de voet en het onderbeen. De stand van de voeten is daarom van grote invloed op de enkel. Bij een pijnklacht aan de enkel of instabiliteit die blijft bestaan, ondanks bijvoorbeeld fysiotherapeutische hulp, is het verstandig om de podotherapeut te laten kijken naar de stand van de voeten. Wanneer deze afwijkt kan de stand van de voeten gecorrigeerd worden door bijvoorbeeld een (sport)zool.

Rugklachten

Het is lang niet altijd duidelijk waarom iemand last krijgt van zijn rug. Rugpijn kan acuut of langzaam ontstaan. Waarschijnlijk heeft u bij langdurige klachten al reeds contact gezocht met een fysiotherapeut. Wanneer de klachten desondanks blijven bestaan en het niet duidelijk is wat voor behandeling nog meer te doen, kan het zinvol zijn om de stand van uw voeten en benen eens te laten beoordelen door een podotherapeut. Het kan zijn dat een verkeerde voetstand , een beenlengteverschil of afwijkingen in het looppatroon uw rugklachten (mede) veroorzaken.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan pezen, spieren en gewrichten. Door deze ziekte kunnen voeten veranderen van vorm en veel (pijn)klachten gaan geven. De reumatische voet is zeer gevoelig voor ontstekingen. De podotherapeut kan de voeten beoordelen en adviseren of er drukontlastende therapieën nodig zijn, zoals bijvoorbeeld teenstukjes (ortheses) of steunzolen. Ook kan er een schoenadvies worden gegeven.

Artrose (slijtage)

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat. Het is een proces dat langzaam verloopt en niet over gaat. Wel worden actievere periodes , waarin mensen meer pijn hebben, afgewisseld met minder actieve periodes. De klachten bij artrose zijn; een stekende pijn (niet alleen met bewegen maar ook in rust, bijvoorbeeld ’s nachts), stijfheid en instabiliteit van het gewricht.  Artrose kan op iedere leeftijd voorkomen, maar meestal zijn het toch de 50 plussers die erdoor getroffen worden. Deze aandoening is niet te genezen maar zolen en/of corrigerende teenstukjes (ortheses) kunnen de klachten wel vaak verlichten.

Meer informatie?

Neem direct contact met ons op voor de mogelijkheden